Produk Terkini..!!! Pelan PruBSN Smartlink pelan pertama untuk anak dalam kandungan ibu

 

6 Oktober 2012

SEPANG –  Prudential BSN Takaful Bhd (PruBSN) memperkenal PruBSN SmartLink, pelan takaful pertama yang membolehkan pelanggan melindungi masa depan anak masing-masing, sebelum anak itu dilahirkan lagi.

Ketua Eksekutifnya Azim Mithani berkata produk itu dibangunkan berasaskan PruBSN SmartLink sebelumnya yang melindungi kanak-kanak berusia satu hingga 18 tahun.

Pelindungan SmartLink yang ditambah baik itu melindungi janin seawal 20 minggu kehamilan, layak untuk ibu berusia 19 hingga 45 tahun, katanya.

“Aspek lain produk itu ialah kami sudah menjalin usaha sama dengan organisasi “stem life”. Perkhidmatan ini baik untuk pelanggan,” katanya kepada Bernama pada pelancaran PruBSN SmartLink yang ditambah baik itu di sini hari ini.

Pelanggan yang memilih PruBSN Smartlink dengan “Extra Basic” akan memperoleh perlindungan tambahan yang meliputi manfaat belas kasihan RM2,000 untuk janin dan RM5,000 untuk ibu dalam tempoh 60 hari melahirkan anak.

“Jika bayi sakit, kami akan menyediakan penjagaan hospital pada kadar RM300 sehari di Unit Rawatan Rapi selama 30 hari di hospital terpilih,” katanya.

Beliau berkata ibu bapa yang mahu memaksimumkan perlindungan, boleh menambah tanggungan “Baby Care” bagi melanjutkan perlindungan mulai tempoh kehamilan sehingga 60 hari selepas bersalin.

“Pelindungan ini tidak mengehadkan jumlah kelahiran selagi ibu yang hamil itu berusia sebelum 46 tahun. Pelanggan akan memperoleh wang tunai RM300 selepas tahun kedua anak dilahirkan, menerusi Bonus Imunisasi,” katanya.

Azim berkata pembayaran itu bergantung kepada perlindungan yang dipilih oleh pelanggan, sama ada serendah RM100 sebulan, pembayaran setengah tahun atau setahun.

Beliau berkata produk itu yang kini boleh didapati di semula cawangan PruBSN, diyakini dapat menarik pasaran.- Bernama

Info: Untuk keterangan lanjut mengenai produk ini PruBSN Smartlink

Maklumat ini hanya memberi penjelasan secara ringkas. Untuk mendapatkan maklumat lengkap sila hubungi saya Nairol Aziz,012-6818365 / BB pin: 22A0DF1D email: nairolnadzri@yahoo.com.my

PruBSN TAKAFULINK (PELAN TERBARU)

SELAMAT SEJAHTERA SEMUA

 Renungan Bersama:

“Dan orang-orang yang (hampir) mati di antara kamu serta meninggalkan isteri, hendaklah berwasiat untuk isteri-isteri mereka, iaitu diberi nafkah saguhati (makan, pakai dan tempat tinggal) hingga setahun lamanya, dengan tidak disuruh pindah dari tempat tinggal) hingga setahun lamanya, dengan tidak disuruh pindah dari tempat tinggalnya. Kemudian jika mereka keluar (dari tempat tinggalnya dengan kehendaknya sendiri) maka tidaklah kamu bersalah (wahai wali waris simati) mengenai apa yang mereka (isteri-isteri itu) lakukan pada diri mereka dari perkara yang patut (yang tidak dilarang Syarak) itu. Dan (ingatlah), Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana...”

Surah Al baqarah : Ayat 240

 

Satukan Matlamat Kewangan anda untuk Kebebasan Kewangan Sepenuhnya

PruBSN Takafulink adalah satu pelan sumbangan berkala berkaitan-pelaburan yang matang apabila anda mencapai umur 80 atau 100 tahun. Dengan pelbagai manfaat tambahan yang disediakan, anda dapat memiliki pelan takaful komprehensif yang dapat membantu anda menguruskan keperluan anda yang berubah-ubah.

PruBSN Takafulink adalah untuk anda jika anda berumur di antara 26 hingga 70 tahun.

Daripada jumlah serendah RM100 sebulan, anda akan menikmati manfaat di bawah kerana menjadi pelanggan setia kami.

Lengkapkan liputan perlindungan anda dengan manfaat-manfaat tambahan berikut untuk memenuhi keperluan kewangan anda.

PruBSN SmartLink, Pelan Bijak untuk Masa Hadapan Anak Anda

Pelan Bijak untuk Masa Hadapan Anak Anda

PruBSN SmartLink adalah satu pelan sumbangan berkala berkaitan-pelaburan yang direka untuk menyediakan perlindungan serta membina dana pendidikan yang kukuh untuk anak anda. Pelan ini juga menganugerahkan kecemerlangan akademik anak anda melalui manfaat uniknya, Bonus EduSmart.

Dengan sumbangan minimum berjumlah RM50 sebulan, pelan yang berpatutan ini disediakan untuk anak anda yang berumur di antara 1 hingga 18 tahun. PruBSN SmartLink adalah fleksibel di mana anda boleh memilih sama ada pelan tersebut matang apabila anak anda mencapai umur 25 tahun atau anda boleh melakukan perancangan masa hadapan supaya ia tamat tempoh pada umur 80 atau 100 tahun.

Nikmati ciri-ciri unik berikut yang disediakan melalui PruBSN SmartLink.

TAKAFUL DAN INSUREN UNTUK SEMUA

SELAMAT SEJAHTERA SEMUA

 Renungan Bersama:

“Dan orang-orang yang (hampir) mati di antara kamu serta meninggalkan isteri, hendaklah berwasiat untuk isteri-isteri mereka, iaitu diberi nafkah saguhati (makan, pakai dan tempat tinggal) hingga setahun lamanya, dengan tidak disuruh pindah dari tempat tinggal) hingga setahun lamanya, dengan tidak disuruh pindah dari tempat tinggalnya. Kemudian jika mereka keluar (dari tempat tinggalnya dengan kehendaknya sendiri) maka tidaklah kamu bersalah (wahai wali waris simati) mengenai apa yang mereka (isteri-isteri itu) lakukan pada diri mereka dari perkara yang patut (yang tidak dilarang Syarak) itu. Dan (ingatlah), Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana...”

Surah Al baqarah : Ayat 240

 

 

Ada 5 sebab utama menyebabkan Takaful itu penting. Dan masalah ini, mungkin anda boleh ignore, tapi anda tak boleh nak elak sekiranya terjadi kepada anda.

1- Dying too Soon

- Mati muda?…apa masalahnya?…yang pergi takkan kembali. Tapi yang tinggal perlu meneruskan kehidupan. Bayangkan, kalau ayah muda (dalam 30-an)….anak kecil 2 orang (sorang 3 tahun dan seorang lagi bayi baru 3 bulan)…tetiba meninggal dunia, dan isteri pulak tidak bekerja. Hutang siapa yang perlu selesaikan. Hidup perlu diteruskan, dan keperluan harian tetap perlu disediakan. Apa akan jadi dengan masa depan anak2 kecil ini?…kita boleh bayangkan bukan?..

- Apa bagusnya ada insurance/takaful pula?…orang yang pergi memang tidak boleh diganti. Tetapi income orang yang pergi kita boleh ganti. Dalam contoh di atas, suami dan ayah tidak boleh diganti, tetapi pendapatan suami dan ayah boleh digantikan, utk jangka masa tertentu, sementara si ibu dapat mencari altenatif lain. Sekurang-kurangnya kos sara hidup dan kos pelajaran anak sekolah tidak terabai. Ilmu penting untuk anak2…kalau sekolah pun tak ke mana?..bagaimana besar nanti?..

2- Living too Long

- Mati muda masalah, hidup terlalu lama pun masalah?..Masalah akan timbul kalau kita tak bersedia. Kalau umur 50 baru nak start menyimpan, dan masa tu pulak penyakit dah mula datang….simpanan akan habis untuk biaya kos rawatan sahaja.

- Insurance merupakan satu cara untuk kita membuat simpanan secara paksa untuk masa depan kita. Kalau kita umur panjang, kita dah bersedia….masalah akan tetap ada, tapi sekurang-kurangnya masalah kewangan kita boleh rancang.

3- Living Death

- Yang ini saya rasa tak perlu untuk diterangkan panjang lebar. Sekarang nie, kos rawatan semakin meningkat. Memang betul, kita boleh dapatkan rawatan di hospital kerajaan, dan tak perlukan insurance kesihatan untuk dapatkan rawatan di hospital kerajaan. Tapi..hakikatnya…lihat sahaja contoh artikel ini…kalau anda mampu, anda nak ke dirawat macam nie?…fikirkan sendiri. Kalau anda sanggup, ramai yang tak sanggup, dan ramai yang sanggup beli insurance untuk mendapatkan keselesaan apabila mendapatkan rawatan di hospital. Jadi, kalau ramai yang sanggup beli, bukankah itu satu peluang kepada kita yang buat business insurance/takaful?

4- Child Education

- Hadiah paling berharga kepada anak kita adalah pelajaran yang sempurna. Namun, nak berikan pelajaran yang sempurna bukan dengan air liur sahaja. Kena keluarkan duit untuk berikan pendidikan sempurna kepada anak. Pada peringkat sekolah rendah dan menengah pun kosnya kekadang memeranjatkan kita, apatah lagi di Universiti….apatah lagi di over sea…dan amik course kedoktoran pula…Jadi, kalau kita tak mula menyimpan untuk anak, kelak anak boleh sambung pelajaran, kita pulak tak mampu nak berikan dia pelajaran yang sempurna. Jangan menyesal kemudian hari. Sebab tu, plan pendidikan sekarang nie merupakan satu perkara yang hot….ramai orang dah mula nampak kepentingannya.

- Kenapa simpan dalam insurance, kan lagi bagus terus simpan dalam ASB,ASW,ASD dan yang sewaktu dengannya…memang betul. Saya tak kata salah, tapi kena faham satu perkara. Hanya pelan insurance/takaful je yang boleh buat macam nie..iaitu…kita simpan setiap bulan untuk pelajaran anak utk kegunaan di masa akan datang, tapi kalau kita tak boleh nak sambung menyimpan di sebabkan..:

a. Kematian (dying too soon)
b. Mengalami sakit kritikal (living death)
c. Lumpuh kekal keseluruhan sampai tak boleh nak kerja, dah tak kerja tak de income, tak de income, macam mana nak sambung simpan?

Tapi , kalau simpan dalam account pendidikan anak2…kalau pembayar ditimpa musibah, caruman akan diteruskan oleh syarikat insurance/takaful.

5- Wealth Creation

Seperti yang saya pernah cerita di atas…kita sibuk dengan mengumpul kekayaan untuk tujuan tertentu. Dan sudah tentu untuk kegunaan hari tua atau kecemasan. Dan dalam kesibukan kita mengumpul kekayaan, pernah tak kita terfikir untuk protect kekayaan yang kita kumpul. Nak protect daripada apa?…antaranya adalah daripada duit simpanan kita digunakan untuk tanggung kos rawatan. Kalau kita tak de medical insurance, kekayaan yang kita kumpul boleh habis dalam beberapa bulan sahaja. Jadi, dalam kita kumpul kekayaan, jangan lupa untuk melindunginya.

Jadi, masalah2 di atas ini takkan selesai…akan sentiasa ada. Ada yang meninggal dunia, ada yang lahir ke dunia.

 

KANSER PENYEBAB UTAMA KEMATIAN

 

 

 

ANGGARAN KOS PERUBATAN BREAST CANCER

Mengapa Perlu Ada Takaful / Insuran

 

 

 

MENGAPA PERLU ADA POLISI TAKAFUL/INSURAN

Kebiasaanya apabila anda mendengar mengenai insuran, anda akan membayangkan ianya hanya berkaitan dengan pampasan dan wang bayaran premium bulanan yang anda bayar setiap bulan akan hangus begitu sahaja. Di PruBSN, manafaatnya lebih dari itu.

Berikut adalah penerangan dan contoh secara ringkas Mengapa Anda Perlu Ada Polisi Takaful/Insuran:

1. Melindungi Pendapatan Keluarga Anda.

Anda memerlukan wang untuk belanja harian dan keperluan, untuk memiliki barang impian, persekolahan anak dan sebagainya. Oleh itu anda berusaha dan bekerja keras untuk mendapatkan wang lebih. Wang simpanan tidak banyak kerana telah digunakan untuk perkahwinan, beli perabot rumah dan tambahan pula wang baru digunakan untuk rawatan ayah di Institut Jantung Negara. Walaupun isteri bekerja namun duit gaji hanya mencukupi untuk belanja harian sahaja. Lebih teruk lagi jika anda meninggalkan dunia ini dengan lebih awal. Isteri anda akan menanggung segala pinjaman, perbelanjaan dan menyara anak sendirian. Kerisauan ini mungkin terlerai jika anda mempunyai perlindungan takaful berjumlah RM100,000 dan kad perubatan yang mempunyai had sebanyak 1/2 juta dimana ia akan diwariskan kepada isteri dan anak jika berlaku musibah seperti kematian mengejut atau hilang upaya kekal akibat kemalangan dan sebab-sebab lain. Jumlah perlindungan takaful yang diperlukan ialah sekurang-kurangnya berjumlah setahun gaji anda.

Sebagai contoh gaji bulanan RM3,000 x 12 = RM36,000.

2. Mendisiplinkan diri untuk menabung.

Menabung adalah satu disiplin yang amat penting dan memerlukan konsistensi. Dengan menggunakan cara pembayaran bulanan auto debit ia dapat mendisiplinkan diri untuk menabung. Dengan investment-link Takaful ia bukan sekadar melindungi malah menabung untuk anda. Ia amat berguna bila anda sudah bersara kelak. Ia adalah wang tambahan apabila anda bersara kelak.

3. Kos Rawatan Ditanggung Oleh PruBSN.

Kos pembedahan dan penyakit seperti kanser, sakit buah pinggang dan batu karang sekurang-kurangnya memerlukan 20,000 dan untuk bypass arteri mencecah RM90,000 untuk sekali rawatan bergantung kepada tahap kritikal penyakit tersebut. Ini tidak termasuk rawatan susulan dan lain-lain. Sudah tentu anda tidak mampu untuk membayar kos rawatn tersebut. Ini akan mengakibatkan penyakit semakin merebak dan menjadi lebih kritikal menyebabkan anda menderita lebih lama. Sekalipun anda mampu untuk membayar kos rawatan tersebut, ini akan mengurangkan simpanan persaraan anda. Dengan kad perubatan, perbelanjaan dan kos rawatan dibayar oleh syarikat kami dan tabungan anda tetap meningkat walaupun anda banyak membuat tuntutan untuk rawatan hospital.

4. Pendapatan Tahunan Jika Mengalami Penyakit Kritikal.

Apa akan berlaku sekiranya anda mengalami penyakit kritikal atau hilang upaya akibat kemalangan. Majikan anda akan memberi notis berhenti kerja dan anda hilang punca pendapatan. Akibatnya, wang simpanan terpaksa digunakan sedikit demi sedikit dan lama-kelamaan akan habis. Dengan PruBSN Takaful, anda akan memperolehi bayaran penyakit kritikal sekaligus, elaun penyakit kritikal, kos rawatan dibayar oleh PruBSN, Premium Takaful tidak perlu dibayar lagi dan tabungan akan tetap berterusan sehingga anda berumur 80 tahun.

5. Premium Bulanan Percuma

Jika pemegang polisi mengalami penyakit kritikal atau hilang upaya kekal, premium akan dibayar oleh PruBSN dan tidak perlu dibayar oleh pemegang polisi lagi. Begitu juga untuk Takaful Cerdik (Pendidikan) jika pembayar bapa / ibu mengalami penyakit kritikal atau hilang upaya kekal, PruBSN akan membayar premium bulanan dan pemegang polisi tidak perlu membayar lagi. Segala manafaat terus kekal sehingga kanak-kanak tersebut berumur 25tahun. Simpanan juga akan berterusan sehingga mencapai 25tahun.

MENGAPA PERLU PILIH KAD PERUBATAN PruBSN TAKAFUL

Terdapat banyak kad perubatan (medical card) di pasaran, tetapi Mengapa PruBSN Takaful???

1. Mengikut garis panduan dan berlandaskan prinsip-prinsip Syariah.

2. Kad Perubatan PruBSN mempunyai limit Rawatan Hospital tertinggi sehingga RM1.5juta. PruBSN bayarkan bil bilik dan kos rawatan hospital anda.

3. Kad Perubatan PruBSN Takaful tidak perlu diperbaharui (guaranteed renewal & non-cancelable).

Tidak banyak syarikat yang mempunyai kelebihan ini, dimana mereka boleh membatalkan Polisi anda seandainya anda membuat tuntutan (claim) yang terlalu banyak dan berisiko tinggi.

4. PruBSN memberi Elaun Hospital setinggi RM400 sehari untuk Hospital Kerajaan dan Swasta.

Syarikat lain hanya memberi elaun sebanyak RM200 sehari dan jika anda masuk hospital kerajaan sahaja. Jadi mengapakah perlu ada Kad Perubatan jika hanya boleh digunakan untuk hospital kerajaan sahaja.

5. PruBSN mempunyai panel Hospital Swasta yang terbaik dan mempunyai melebihi 60 panel hospital di Seluruh Malaysia.

6. Jika anda didiagnos penyakit kritikal, premium anda akan dibayar oleh PruBSN. Jika anda membayar untuk anak anak dan isteri anda PruBSN akan membayar premium tersebut. Anda tidak perlu membayar premium lagi dan segala perlindungan insurans, kad perubatan dan wang pelaburan kelurga anda akan berterusan ditanggung oleh PruBSN.

7. Kad Perubatan PruBSN adalah produk kami. Kami menguruskannya sendiri. Syarikat insurans lain menggunakan khidmat pihak ketiga untuk menguruskan kad perubatan mereka. Sebagaiman diketahui, jika terlalu banyak pihak terlibat dalam pengurusan pasti ada kelewatan dan perbezaan pendapat.

8. Bonus akan diberikan jika tiada tuntutan dibuat disesuatu tahun. 

Maklumat ini hanya memberi penjelasan secara ringkas. Untuk mendapatkan maklumat lengkap sila hubungi saya Nairol Aziz,012-6818365 / BB pin: 22A0DF1D email: nairolnadzri@yahoo.com.my