Agen Part Time / Full Time Diperlukan… Berminat?

Kalau anda faham apa yang saya terangkan sebentar lagi dan terasa teruja dengan apa yang saya ceritakan…dan ingin mengalaminya sendiri. Anda tahu siapa untuk anda hubungi kan?..jangan berlengah-lengah lagi.

Ramai orang yang saya jumpa dan berkongsi cerita mengenai kerjaya sebagai seorang perancang kewangan…atau lebih senang Agent Insurance…tidak tahu secara mendalam bagaimana pendapatan sebagai seorang agent insurance. Yang biasa diorang tau, commission dapat 6 tahun. Itu sahaja….kalau dengar memang lumayan, tapi ada juga term and conditionnya. Di sini saya akan kongsikan peluang pendapatan apa bila anda menceburi bidang ini.

Ok, cuba kita lihat gambarajah di atas ni. Figure di atas ini adalah anggaran dengan kiraan seperti berikut.

IncomePotential-1-2

Dalam sebulan ada 30 hari. Katakan lah anda bekerja 6 hari seminggu (sebab kerja sendiri, kena le kerja kuat tahun pertama buat business). Jangan samakan dengan kerja dengan orang. Kalau kerja dengan orang boleh kerja kuat, takkan kerja untuk diri sendiri nak malas2.

Ok, berbalik kepada statement tadi. 6 hari seminggu. Sebulan ada 4 minggu. Secara purata (agent yang biasa2 je performance dia)….seminggu dapat 3 cases (Nota : 1 case = 1 client = 1 policy terjual). 1 case premium RM 150 sebulan. Commission utk tahun pertama dan kedua 25%. Boleh rujuk di sini untuk figure yang lebih tepat.

Ok, secara ringkasnya
– 1 Bulan 4 minggu
– 1 minggu 3 cases
– 1 case RM 150 sebulan
– Commission 25%

Total cases sebulan adalah 4 minggu x 3 cases seminggu = 12 cases. (saya amik contoh 10 cases sahaja sebab kekadang kita tak dapat seperti yang kita jangkakan…

Commission 25% x 150 (premium sebulan) = RM 37.50 utk satu case. Kalau 10 cases = RM 375.

Jadi,

Bulan ke-1….Rm 375…sila rujuk rajah di atas.

Bulan ke -2 *(client amik insurance akan bayar premium setiap bulan utk tempoh yang lama….20 tahun, 30 tahun dan sebagainya, jadi payment bulan sebelumnya still berjalan). Di tambah lagi dengan 10 cases yang baru i.e biasa di prudential kita panggil New Business. Berapa kita punya income bulan ke-2? production sama macam bulan pertama. Sebulan 10 cases sahaja. Income kita naik Rm 375 , total = RM 750.

Bulan ke-3, sama juga kita dapat 10 cases (New Business) dan income akan naik lagi Rm 375.

Bulan-bulan seterusnya….pertambahan demi pertambahan setiap bulan. Lihat gambarajah.

Itu baru tahun pertama. Untuk pengetahuan semua, tahun ke-1 dan tahun ke-2 commission sama 20%+5%.. Jadi kalau tahun ke-2, kita buat method yang sama, income sebagai agent pada tahun ke-2 adalah 2 kali ganda daripada tahun pertama. So, lihat sahaja perbezaan penambahan income sebagai agent insurance dibandingkan dengan increment kalau kita makan gaji.

Mungkin anda masih ragu2. Seperti yang saya citer di atas. Percaya atau tidak, saya dah laluinya..dan ramai yang dah laluinya…dan saya sekarang trained agent saya untuk melaluinya.

Tidak dinafikan, mungkin dalam ramai2 client yang kita dapat, ada yang tak mampu nak teruskan…so, kalau dah ditolak dengan orang yang stop dan tak mampu nak buat bayaran premium…katakan lah income kita tahun ke-2 sepatutnya RM 9,000 (refer gambarajah di atas)…tapi sebab ada yang dah tak bayar, income kita drop kepada RM 7,500 sebulan.

Tapi perlu diingat, setiap bulan kita mencari client baru,….so, income kita tetap akan bertambah.

Income yang saya sebutkan ni tak termasuk dengan bonus dan incentive yang company bagi dalam bentuk contest cash…So, baru tahun ke-2…masuk tahun ke-3…tahun ke-4. Kalau ikutkan track record agent yang join kami, dalam masa 3 tahun atau 4 tahun, income mereka akan mencecah 5 angka setiap bulan. Dan naik setiap bulan..

Bonus kalau dengan performance seperti contoh di atas..anda layak mendapat 13% dari jumlah sales…kalau setahun sales dalam RM 216,000.

Macam mana nak dapat 216,000 tu?

Macam nie kiraannya

(150 premium sebulan x 12 bulan = 1,800 untuk satu case). Kalau 10 case sebulan…10 case x 12 bulan = 120 cases setahun.

Total production : 1800 x 120 = 216,000.

Potential bonus : 13% x 216,000 = RM 28,080.

Bonus akan diberikan 2 kali setahun, secara ringkasnya amount 28K tu dibahagikan kepada 2…iaitu 1/2 akan dibayar pada 21/01 dan 1/2 lagi pada 21/07 setiap tahun. So, bonus 6 bulan sekali….Ini tak termasuk commission yang anda dapat setiap bulan.

Kalau anda lihat, dari segi growth…mungkin ada yang mengatakan, buat insurance lambat kaya, lebih baik buat MLM atau Unit Trust, sebab diorang dari segi income cepat dapat 5 angka. Mungkin dalam bulan 3-4 dah boleh cecah 5 angka….tapi, berani saya katakan…kalau insurance nie, katakan anda dah mencapai income stabil dalam RM 4,000 ke RM 5000 sebulan…tetiba anda tak sihat dan terpaksa berehat sampai 2-3 minggu. Then selepas sihat, start kerja tak de sales…income tetap masuk 4-5K….tapi kalau business lain bagaimana? Bukan saya nak condemn MLM or Unit Trust (memang tak dinafikan, business mereka juga hebat). Saya cuma berikan contoh secara umum. Sebab saya selalu sangat ditanyakan oleh prospect agent mengenai perbandingan business insurance dengan 2 jenis business ini i.e MLM dan UT. Ini hanyalah pendapat saya sahaja. Sebabnya, ada beberapa agent Unit Trust join saya disebabkan apa yang saya cerita di atas. Beliau kena demam denggi, 2 minggu masuk wad, dan lepas keluar wad, badan lemah2, tak boleh nak buat sales. Akhirnya, bulan depannya, cucuk duit kat ATM..commission ‘0’. Then, selepas itu baru beliau sedar, mengenai apa yang saya nyatakan di atas.

Ini saya hanya cerita income potential sebagai agent, belum sebagai Unit Manager, Agency Manager, Senior Agency Manager lagi.

Hubungi saya untuk Free Sharing, Nairol Aziz 012-6818365.

Posted in Pelbagai | Tagged , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

POTENSI PENDAPATAN DALAM BISNES TAKAFUL

Ramai orang yang saya jumpa dan berkongsi cerita mengenai kerjaya sebagai seorang perancang kewangan…atau lebih senang Agent Takaful…tidak tahu secara mendalam bagaimana pendapatan sebagai seorang agent Takaful. Yang biasa diorang tahu, commission dapat 6 tahun. Itu sahaja….kalau dengar memang lumayan, tapi ada juga term and conditionnya.

Sesiapa berminat untuk tahu dan ingin mengalaminya sendiri. ..jangan berlengah-lengah lagi.

Sila hubungi saya untuk Free Sharing.

 

Nairol Aziz, 012-6818365 / email: nairolnadzri@gmail.com.my

 

Posted in Pelbagai | Leave a comment

PRUBSN UMMAH – Plan Perlindungan Haji & Umrah

kaabah

Dalil Wajib Haji dan Umrah.
“Dan berserulah kepada manusia untuk mengerjakan haji nescaya mereka akan datang kepadamu dengan berjalan kaki dan mengendarai unta yang kurus yang datang dari segenap penjuru yang jauh” – Al haj 27
Ramai di antara kita bercita-cita untuk menunaikan Umrah serta melakukan Rukun ke-5 dalam Rukun Islam iaitu menunaikan ibadah haji. Adakah anda telah mendaftarkan giliran anda untuk menunaikan Haji di Tabung Haji? Jika sudah daftar Tahniah! saya ucapkan. Jika belum, segeralah daftar sekarang kerana ‘queue’ gilirannya agak panjang (bertahun-tahun).
Sudahkah saudara memulakan simpanan untuk menunaikan haji?
Sekiranya belum, eloklah mulakan sekarang. :)
‘Bak kata pepatah Cina, masa yang terbaik untuk menanam pokok adalah 10 tahun yang lalu, dan masa kedua terbaik adalah sekarang.’

Kos Haji

Mungkin ada yang bertanya, apakah instrumen terbaik untuk simpanan haji?
Untuk soalan ini, jawapannya sudah diberikan di dalam soalannya.
Jawapannya ialah SIMPANAN.
Apa yang saya nak kongsikan di sini ialah pelan takaful umrah haji daripada Prudential BSN Takaful dimana ianya menawarkan pelan perlindungan ketika anda mengerjakan Umrah dan Haji. Kita semua sedia maklum bahawa kita merancang tapi Allah yang menentukan semuanya.
Apakah yang akan terjadi sekiranya anda hari ini ditakdirkan meninggal dunia sebelum sempat menunaikan ibadah haji.?
Nak harapkan anak buat upah haji? itu sesuatu yang kita tidak pasti. Pasti ke kita duit yang kita warisi untuk anak-anak akan dilaburkan kepada kita untuk mengerjakan upah haji.?
Atau bagaimana jika kita meninggal muda dan tidak serta pasangan lagi? siapa yang akan bantu kita melakukan upah haji?
Saya tahu rukun haji wajib jika mampu. Persoalan sebegini bukanlah Persoalan Negatif, tetapi lebih kepada persoalan yang membawa kepada persediaan payung sebelum hujan.
Sebab itu PruBSN menawarkan Badal Haji sekiranya anda disahkan meninggalkan dunia. Manfaat ini merupakan sebab utama mengapa ramai client saya memiliki takaful ummah tanpa teragak-agak.
PruBSN memperkenalkan pelan takaful ummah yang dapat membantu peserta melakukan simpanan, menawarkan perlindungan serta membantu memenuhi keperluan rohani.

Manfaat Utama:
Badal Haji
Manfaat Badal Haji sebanyak RM3000 kepada peserta yang telah meninggal dunia tanpa mengambil kira samada perserta pernah atau belum pernah melakukan haji.

Apakah Manfaat lain PruBSN Ummah?
1) Manfaat Kematian & Manfaat Kehilangan Upaya Kekal
“Sekiranya peserta meninggal dunia, PruBSN akan membayar jumlah perlindungan asas
kepada penama dan Sekiranya peserta hilang upaya kekal, maka PruBSN akan membayar
jumlah perlindungan asas kepada peserta.”
2) Manfaat Khairat Kematian
“Manfaat ini, PruBSN akan membayar jumlah bayaran sebanyak RM2000 kepada penama
apabila berlaku kematian kepada peserta tidak kira apa sebab berlaku kematian kepada
peserta. Secara tak langsung manfaat ni akan dapat meringan beban keluarga bagi pengurusan jenazah.”
3) Manfaat Takaful Berganda
“Sekiranya peserta meninggal dunia atau hilang upaya kekal SEMASA mengerjakan haji atau umrah, maka akan dibayar jumlah perlindungan asas sebanyak dua kali ganda. Manfaat ini tertakluk kepada tempoh menunggu selama 3 tahun dari tarikh penguatkuasaan polisi, menunaikan ibadah sebelum umur 60 tahun dan hanya boleh diaktifkan 2 kali sahaja iaitu 1 kali apabila melakukan umrah (15hari) dan 1 kali apabila melakukan haji (45hari). Peserta harus memaklumkan kepada PruBSN sebelum menunaikan ibadah haji atau umrah.”
4) Manfaat Takaful Berganda Plus (Optional Rider)
“Manfaat ini adalah sama seperti manfaat takaful berganda, cumanya limit 2 kali seumur hidup mengerjakan haji atau umrah dimansuhkan. Maksudnya, anda akan dibayar dua kali ganda daripada jumlah perlindungan asas sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal tidak kira berapa kali pun anda mengerjakan haji dan umrah dengan syarat perlu memaklumkan kepada PruBSN sebelum menunaikan Haji atau Umrah.”
5) Manfaat Crisis Shield (Optional Rider)
“Manfaat ini akan membayar pampasan kepada peserta (bergantung kepada jumlah
perlindungan dipilih) sekiranya disahkan menghidap penyakit kritikal. Manfaat ini akan dapat mengurangkan beban peserta sekiranya ditakdirkan menghidap sakit krital.”
Peserta harus memilih jumlah pampasan untuk sakit kritikal sama atau lebih rendah daripada jumlah perlindungan asas. Sila rujuk contoh dibawah:

Cth Perlindungan Haji

6) Manfaat Contributor (Optional Rider)

“Untuk melengkapkan manfaat perlindungan, contributor adalah satu manfaat dimana caruman tidak lagi perlu dibayar pada masa hadapan sekiranya berlaku perkara seperti kematian, kehilangan kekal & sakit kritikal. Dengan erti kata lain, polisi adalah percuma.
7) Manfaat Simpanan
“Memandangkan kos haji dan umrah sentiasa menaik saban tahun seperti artikel di bawah oleh Berita Harian, Takaful Ummah juga menyediakan manfaat simpanan untuk menampung simpanan sedia ada di Tabung Haji dengan kadar pulangan yang lebih tinggi. Ini merupakan simpanan tambahan bagi melengkapkan simpanan di Tabung Haji. Simpanan anda hanya boleh dikeluarkan untuk melakukan ibadah umrah dan haji. Jika anda memerlukan simpanan yang boleh dikeluarkan bila-bila masa. Anda boleh memilih manfaat Rider Optional Ummah Saver. Dengan Ummah Saver sebarang simpanan anda boleh dikeluarkan pada bila-bila masa tanpa mengambil kira faktor melakukan haji atau umrah.”

Maklumat ini hanya memberi penjelasan secara ringkas. Untuk mendapatkan maklumat lengkap sila hubungi saya Nairol Aziz, 012-6818365 / email: nairolnadzri@gmail.com.my

Penerangan Lanjut / Contoh Quotation:

Posted in Pelbagai | Tagged , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment